Emlékek

     A CUMA Stúdió gondolata 1997-ben ötlött először az eszembe. Ekkor vásároltam meg a stúdió első elemét, a Roland VS-880 Expanded harddisk recorder-t. Akkoriban az Isaszegi Szent István kórus egy nagyon szép műsorral látogatta Magyarország gyülekezeteit: Sillye Jenő: Mária oratóriumával. Sajnos, mire felkészültem volna az előadás felvételére, az együttes abbahagyta az előadásokat, így valami más cél után kellett nézni.
     Szerencsére az Úr felkarolta az ötletet, mert egyszer, amikor a Fasori Református templomhoz tartozó ifiben egy "Hogy vagy?" ifi keretében meséltem a terveimről, Kovács Gergő felfigyelt a lehetőségre, és elvitte a hírt a Külső-Kelenföldi gyülekezetbe, ahol Sóskuti Zoli, akkor még ref. teológus hallgató, szervezte a keresztény zenei életet. Éppen egy csokorra, akarom mondani, egy lemezre való dallal szolgáltak sokfelé, és megbeszéltük, hogy a dalokat felvesszük. Mindezt 1997. nyarán négy nap alatt tettük meg egy munkacsarnokban, amit erre az időre elkértünk erre a célra. A keverésekkel az ősz folyamán elkészültünk, így karácsonykor már hozzájuthattak az érdeklődők a Só együttes Színek című CD-jéhez és kazettájához.
     A Só együttes lemezének elkészítésén felbuzdulva, 1998. nyarán - a szintén Sóskúti Zoli által vezetett Szeléné együttes által előadott dalokat rögzítettük. Ezeket a felvételeket november közepén fejeztük be, pár nappal azelőtt csak, hogy fiúnk, Gergő megszületett volna. Ezért szerepel a borítón a neki szóló ajánlás.
     1999-ben Somogyi Péter, a Fasori Református templom egyik lelkésze, összehozott egy fiatal együttes, a Cédrus együttes vezetőjével, Kiss Gergellyel. A velük folytatott színvonalas munka eredményeként született meg az együttes első, Teveled az Isten című lemeze.
     2000. nyarán kezdtük el a Cédrus együttes 2. lemezének felvételét. A felvételek nagy részét 2001-ben a kőbányai evangélikus templom pincéjében, egy megfelelően kialakított helyiségében készítettük el. A lemezen szereplő zajok nagy részét az isaszegi kertemben vettük fel. A hanganyag keverését részben a stúdiófelszereléssel, részben számítógépen (Gazdag Zoli) végeztük el. Ennek a lemeznek a hanganyagát a Jogvédő Hivatalnál is bejelentettük, és az MC&CD gyárban sokszorosíthattuk. Sajnos ezt csak 2002. márciusában tudtuk megtenni, így az első 90 példány még írható CD-R lemezre készült. A préselt példányokon azonban néhány különlegesség is található, ami a korábban készült példányokon nem szerepelnek.
     2000. decemberében rögzítettem a Szeléné együttes búcsú koncertjét, aminek keverése és szerkesztése még hátra van. Annyit azért haladt előre az ügy, hogy 2004. július 5-ére, Zoli és Zsófi esküvőjére készítettem egy keverést "nászajándékba".
     Azonban ezen a koncerten ismerkedtem meg Németh Líviával, a Talitha Kúmi együttes tagjával, és az ismeretség keretében elkészítettük az együttes Gyere, kelj hát fel! című lemezét. A felvételek a Református Teológia zenetermében készültek el. Ezt a lemezt 2001. december elején kezdtük el sokszorosítani CD-n és hangkazettán.
     2004. tavaszán 8 dal felvételét készítettem el az isaszegi Klapka György Általános Iskola énekkaraival az iskola fennállásának 40. évfordulójára, aminek váratlanul nagy sikere lett az iskola és a szülők körében.
     2004. őszére elkészült az új stúdió, ahol az első felvételeket az isaszegi Light együttessel készítjük el.By  © 2002, CUMA Iroda 
A honlap tartalmi részét szerzői jogok védik. Annak felhasználása a szerző engedélyével, a forrás feltűntetésével lehetséges.

Utolsó frissítés: 2004. szeptember 10.